top of page

Wat is agility?

Agility of behendigheid is een actiespel waar het teamwork van hond en baas voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om via de stem en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren.

Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag. Daardoor worden de honden prettiger in de omgang. Het versterkt de band tussen baas en hond.

Bij de beginnerstraining worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen de lessen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen. Meestal is dit meer gericht op de baas dan op de hond. Ook de baas moet 'trainen'. Hij of zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een goede positie in te nemen.

 

De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn baas te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren totdat men uiteindelijk een echt "team" vormt.

 

Bij agility - net als bij elke andere sport - zijn tijd, geduld en in het bijzonder plezier de belangrijkste ingrediënten om het beste resultaat te krijgen. Voorwaarde voor succes is plezier in de sport en er is niets mooier dan een geweldig team te zien genieten van hun samenwerking.

bottom of page